Az MTA BTK Filozófiai Intézet szeretettel meghív minden érdeklődőt

Szabó Gábor
Kontextualitás

című előadására.

Időpont: 2017. november 21., 16 óra
Helyszín: BTK Filozófiai Intézet, Tóth Kálmán u. 4., 7. emelet, B.7.16 (Trapéz terem)

Az előadás absztraktja:

Az előadásban először általánosan meghatározzuk a kontextualitás fogalmát a fizikai elméletekben, majd pedig összehasonlítjuk olyan egyéb, a fizikai leírásban szereplő kulcsfogalmakkal, mint a közös ok, a tulajdonság vs. propensity, illetve az együttes mérhetőség.

Örömmel tudatjuk, hogy Zuh Deodáth, az MTA BTK FI posztdoktori kutatója Hauser Arnold díjban részesült. A kitüntetést 2017. november 9-én az MTA BTK ZTI Budai várbeli épületében (I. kerület, Táncsics Mihály utca 7., Bartók terem) vette át.
 
A Hauser Arnold díjat névadójának özvegye, Borus Rózsa alapította. Célja a Hauser által képviselt, tág értelemben vett szociológiai-társadalomtörténeti szemléletű művészet-, irodalom-, filozófia- és eszmetörténet olyan művelőinek támogatása, akik publikációikkal hozzájárultak szakterületük gazdagításához. A díjat a Hauser Arnold Alapítvány kuratóriuma két- illetve négyévente ítéli oda. Az ideivel együtt eddig több mint húszszor került kiosztásra. A kuratórium első elnöke Szabolcsi Miklós volt, őt követte Németh G. Béla, illetve a jelenlegi elnök, Marosi Ernő. A Hauser-díjasok listája itt tekinthető meg.

Az MTA BTK Lendület Morál és Tudomány Kutatócsoportja 2017. november 20-án 17 órai kezdettel szeretettel meghívja Önöket

Dr. Charles Wolfe (Ghent University/CEU IAS)
"Medical Empiricism as a Form of Knowledge in Early Modernity"

című előadására.

Az előadás helyszíne: 1097 Budapest, Tóth Kálmán u. 4.

Az MTA BTK Filozófiai Intézete november 17-18-án nemzetközi konferenciának ad otthont, melynek témája a kora modern városi politikai kultúra, különös tekintettel a reformáció hatására.

Keynote előadóink:

Hans W. Blom (Erasmus University, Rotterdam)
Stefan Ehrenpreis (Universität Innsbruck, Innsbruck)

A rendezvény részletes programja megtekinthető a konferencia honlapján.

Szécsi Gábor előadást tart november 18-án, a Budapesti Metropolitan Egyetemen a Magyar Kommunikációtudományi Társaság Közelítések – Kommunikációkutatás és a változó társadalmi környezet című konferenciáján. „Kognitív nyelvészet és kommunikációkutatás” című előadása a kommunikációfilozófiai kérdések interdiszciplináris megközelítésével foglalkozik. A konferencia részletes programja ezen a linken érhető el.

MTA központi weboldala box

MTA kutatói pályázatai