A Balatonfüred, Tagore sétányán zajló Hamvas Napok 2017. március 18-i programja:

15.30 Imre álma – Makovecz Imre megrajzolt hite az égtől a földig kiállítás megnyitója a Kisfaludy Galériában
16.00 Polihisztor konferencia
Előadások a művészetek és a tudományok, a humán- és reáltudományok kölcsönhatásáról
A Tempevölgy folyóirat vendégei: Patkós András atomfizikus, Mende Balázs régész, Hörcher Ferenc filozófus, Hansági Ágnes irodalomtörténész, Mezey Katalin költő.

A rendezvényről bővebben itt olvashatnak.

Londonban a University College London Szláv- és Kelet-európai Tanulmányok Tanszéke a magyar alkotmányozás történelmi pillanatairól rendez konferenciát, amelyen előadást tart Hörcher Ferenc, Pócza Kálmán és Fekete Balázs, az MTA Filozófiai Intézetének munkatársai. Magyarország Londoni Nagykövetsége a Londoni Magyar Kulturális Központtal együttműködve ünnepi fogadást rendez, amelyen Farkas Attila, a Kolozsvári Állami Magyar Színház volt művésze Arany János Az örökség című versét adja elő. A megemlékezésekről bővebben itt olvashatnak.

Létezik a fizikában olyan, hogy véletlen? Vannak multiverzumok, párhuzamos világok? Lehetséges az időutazás? Néhány olyan kérdés, amire a fizikafilozófusok próbálnak választ találni. Arról, hogy mennyire sikerül ez, Hörcher Ferenc, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Központ Filozófiai Intézetének igazgatója és Gyenis Balázs, ugyanezen intézmény kutatója számolt be az InfoRádió Szigma - A holnap világa című tudományos magazinjában. Az interjú írott változata itt olvasható.

A magyar tudóstársadalom először 1997-ben emlékezett meg arról, hogy 1825-ben gróf Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét felajánlotta a Magyar Tudós Társaság megalapítására, és ezzel lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megszületését. 2003 óta minden év novemberének 3. napján erre a nemzetépítő cselekedetre emlékezünk – az évforduló jegyében tegnap az MTA Kolozsvári Területi Bizottságának (KAB), a Babeş–Bolyai Tudományegyetemnek és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemnek a szervezésében tartották meg a Magyar Tudomány Ünnepét, s bár az esemény főrendezvénye a kialakult szokás szerint most nem Kolozsváron került volna sorra, Széchenyi István 225. születésnapja alkalmából mégis a kincses város mellett döntöttek. Az eseményen jeles hazai és anyaországi tudósok, kutatók, oktatók tartottak előadásokat, de a BBTE Aula Magnajában a KAB éves tudományos díjait is kiosztották. Az eseményről, melyen Hörcher Ferenc, az MTA BTK Filozófiai Intézetének igazgatója is előadást tartott, itt olvashatnak bővebben.

MTA központi weboldala box

MTA kutatói pályázatai